Behandelingen
52909bc2-e940-4ea8-b05f-47e1ca24a6e1

Gelakt

Bij lak beelden veel mensen zich een zeer glanzende vloer in. Tegenwoordig is dit echter niet per se meer het geval. Voor de meest onbehandelde uitstraling is lak de juiste keuze. Lak is zeer goed bestand tegen krassen en zeer duurzaam, maar deze behandeling valt meestal wel duurder uit dan olie. Afhankelijk van je voorkeur, kun je kiezen uit verschillende lak, zoals mat, satijn of hoogglans. Lak trekt niet in de poriën van het hout, maar blijft hier op liggen. 

WhatsApp Image 2020-07-26 at 13.26.03

Geolied

Olie is de meest gebruikte vorm van behandeling. Doordat er gemakkelijk pigment in de olie te verwerken is, kun je met deze behandeling veel verschillende kanten op. De olie is meestal gebaseerd op lijnzaad en trekt in de poriën van het hout, waardoor het goed beschermt  tegen vuil en water. Een behandeling met olie zorgt voor een natuurlijke uitstraling, maar kan wel donkerder of lichter gemaakt worden, afhankelijk van de wash waarvoor gekozen wordt (white wash/ grey wash, waarbij het gebruikte percentage ook nog van invloed is). 

1916ada3-66d8-49f4-b068-7a938d4b94bc

Gerookt

Eikenhouten vloeren kunnen gerookt worden. Hierdoor verandert de basiskleur van het eiken. Doordat de dampen van de ammoniak een reactie aangaan met het looizuur dat in eiken zit, krijgt het hout een donkerdere tint. De duur van het roken van de vloer bepaalt de verkleuring in het hout. De ‘gele uitstraling’ van eiken kan hiermee beïnvloed worden. Roken kan bij renovaties niet meer toegepast worden, dus in dat geval wordt met kleuring een vergelijkbaar resultaat behaald.   

WhatsApp Image 2020-07-19 at 13.12.58 (2)

Gebeitst

Met het beitsen van de vloer verander je de basiskleur. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een witte, een zwarte of een grijze beits en daarmee het uiterlijk van de vloer volledig veranderen. Het pigment van de beits trekt namelijk in de minder dichte vezels van de vloer en zet deze daarmee aan.